

Joint BSACP/RSM Hybrid Conference on Friday 7 October 2022 on 'Abortion Care: Focusing on the Future'

08.30 Registration, tea/coffee

09.00 Welcome/introduction (Tracey Masters, SRH Consultant, Homerton Sexual Health Service) (10 min) 09.10–09.20 Introducing the themes of the conference (Rebecca McKay, Consultant Obstetrician and Gynaecologist, North West Anglia NHS Foundation Trust) (10 min)

SESSION ONE: MAXIMISING THE ROLE OF NURSES AND MIDWIVES IN ABORTION CARE

09.20–12.40 CHAIR: Nabanita Ghosh (Medical Director, NUPAS)

09.20–10.10 Lecture 1: The role of nurses in abortion services

• NHS (Laura Rutherford, Gynaecology Service Manager/Nicola Cash, Emergency Gynaecology Specialist Nurse, North West Anglia NHS Foundation Trust)

• ISP – Post-abortion Care (Delia McDermott, Regional Clinical Lead, NUPAS)

10.10–10.35 Lecture 2: Non-judgemental contraceptive counselling (Annabel Sowemimo, founder of Decolonising Contraception) (25 min)

10.35–11.00 Lecture 3: Post-abortion contraception: novel delivery methods (Caroline Gazet, Regional Clinical Director, BPAS) (25 min)

11.00–11.10 Q&A for the panel (10 min)

11.10–11.40 Coffee break and poster viewing (and networking) (30 min)

11.40–12.00 Lecture 4: Stigma in abortion care (Jayne Kavanagh, Associate Clinical Professor (Teaching),

University College London (UCL) Medical School, London) (20 min)

12.00–12.40 Oral Abstracts (4 x 10 min including questions) CHAIR: Patricia Lohr (Medical Director, BPAS)

12.40–13.20 Lunch break with sponsor presentations and poster viewing (40 min) continuing into

13.20–14.00 Networking session (40 min) to include:

- 'Kind to Women' a documentary film about the 1967 Abortion Act
- 'Abortion Book Club' 'Middenrammers' (John Bart) discussion led by Rishita Nandagiri/Joe Strong
- 'Abortion Talk' display stand Jayne Kavanagh 'Doctors for Choice' display stand TBC

SESSION TWO: THE FUTURE LANDSCAPE OF ABORTION

14.00–15.00 CHAIR: Jonathan Lord (Medical Director, MSI Reproductive Choices)

14.00–14.25 Lecture 5: Commissioning/Regional Networks/ICS (Nigel Acheson, Chief Medical Officer, Integrated Care System for Devon [ICSD]) (25 min)

14.25–14.50 Lecture 6: Complex cases/management of post-abortion complications (Patricia Lohr (BPAS)/Ed Dorman, Consultant, Obstetrics and Gynaecology, Homerton Healthcare NHS Foundation Trust) (25 min) 14.50–13.00 – Q&A to the panel (10 min)

15.00–15.20 Tea break/further networking (20 min)

SESSION THREE: INCLUSIVE ABORTION CARE

15.20–16.45 CHAIR: Caroline Scherf (SRH Consultant, Cardiff & Vale University Health Board)

15.20–15.45 Lecture 7: Northern Ireland update (Laura McLaughlin, Consultant Obstetrician and Gynaecologist, Ulster Hospital, Belfast) (25 min)

15.45–16.10 Lecture 8: Provision of abortion care to people who are transgender/non-binary (Francis Ray White, Senior Lecturer in Sociology, Department of Social Sciences University of Westminster) (25 min) 16.10–16.35 Lecture 9: ACTIONS: Abortion care training for nurses (Monica McLemore, Linda S. Franck and Nikki Lanshaw, Abortion Care Training Incubator for Outstanding Nurse Scholars (ACTIONS), University of California, San Francisco, USA) (25 min)

16.35–16.45 Q&A to the panel (10 min)

16.45–16.55 Announcement of prize winners (Patricia Lohr) and closing remarks (Jonathan Lord) (10 min) 16.55 End of conference

17.00–17.30 BSACP AGM (30 min) followed by a Committee/post-AGM drinks reception/networking 18.30 Drinks reception ends